Kun Je Piano Leren Spelen Op Een Keyboard?


Twijfel je tussen de aanschaf van een piano en een keyboard en ben je benieuwd of het ook mogelijk is om piano te leren spelen op een keyboard?

Lees dan de onderstaande tekst en kom alles te weten over het verschil tussen piano en keyboard spelen en wat voor een beginner verstandig is om te kiezen.

Bekijk daarnaast de voorbeeld modellen die uitermate geschikt zijn als keyboard voor beginners.

Wat is het verschil tussen een piano en een keyboard?

Een piano en een keyboard behoren beide tot de toetsinstrumenten en worden dan ook vaak door elkaar gehaald.

Echter zijn de verschillen zeer groot en zijn de twee instrumenten te onderscheiden op basis van geluid, het aantal toetsen, de verschillende functies en de prijs.

Het geluid

Wanneer je een piano en keyboard naast elkaar zet hoef je geen getrainde muzikant te zijn om het verschil in geluid te horen tussen een piano en een keyboard.

Een piano klinkt vaak vele malen helderder en dieper en biedt een betere akoestiek. Echter wordt de kwaliteit van keyboards steeds beter en komt het geluid steeds dichterbij het geluid van een piano.

De toetsen

Een akoestische piano heeft maar liefst 88 toetsen terwijl de meeste keyboards slechts 61 toetsen bevatten. De toetsen, ook wel aanslag genoemd, zijn vaak gevoeliger bij een akoestische piano.

Met de kracht en snelheid van de aanslag bepaal je met een piano de klank. Dit ligt anders bij een keyboard. Een keyboard is minder gevoelig en biedt daardoor minder toonverschil.

piano toetsen informatie

De verschillende functies

Vaak zie je al op het eerste gezicht dat een keyboard veel meer functies bevat dan een piano.

Een keyboard heeft vaak tal van knopjes waarmee je bijvoorbeeld eenvoudig een ritme kunt inzetten of een melodie kunt afspelen. 

Met een piano moet je dit zelf maken. Daarnaast kun je met een keyboard vaak het volume regelen, geluidseffecten creëren en kun je het geluid via een koptelefoon luisteren.

Hiermee biedt een keyboard veel meer mogelijkheden en variaties.

De prijs

Een groot verschil tussen piano en keyboard spelen is daarnaast de investering in het instrument. De prijs van piano’s en keyboards zijn sterk uiteenlopend en variëren per merk en kwaliteit.

Over het algemeen zijn piano’s vaak veel duurder dan een keyboard. 

Zo kun je rekenen op minimaal de helft van de prijs. Echter zijn er tweedehandse piano modellen en zeer geavanceerde keyboards waardoor de prijs vrijwel gelijk komt te liggen.

Op welke leer je de basis van de toetsinstrumenten het beste?

Bij het maken van de keuze tussen een piano en een keyboard is het belangrijk om jezelf af te vragen wat het jouw doelen zijn.

Wanneer je het leuk lijkt af en toe wat nummers te spelen op een piano, en je graag snel diverse nummers wilt kunnen spelen kun je piano leren spelen op een keyboard.

Ben je van plan je grondig te verdiepen in diverse muziekstukken en wil je graag voor hoogwaardige kwaliteit gaan?

Dan is het aan te raden om een akoestische piano te kiezen.

Op beide instrumenten kun je prima de basis van het pianospelen leren. Wanneer je echter op pianoles wilt, noten wilt leren en meer uit je instrument wilt halen, is het aan te raden om op een akoestische piano te beginnen.

Een akoestische piano heeft meer toetsen en geeft je het echte ‘pianogevoel’. Daarnaast leer je op een akoestische piano om klanken beter te herkennen, de juiste noten te spelen en leer je om verschillende toonhoogtes te onderscheiden.

Is het voor beginners verstandiger om een keyboard of piano te kopen?

Wil je het liefst zo snel mogelijk tal van nummers kunnen spelen? Dan is het aan te raden om een keyboard aan te schaffen.

Als beginnende speler lukt het je vaak al snel om met een keyboard diverse nummers te spelen onder begeleiding van automatische melodieën en ritmes.

Keyboard liedjes zijn vaak eenvoudiger dankzij handige automatische ondersteuning en de voorgeprogrammeerde nummers waarmee je mee kunt spelen.

De aanschaf van een akoestische piano is een flinke investering. Wanneer je dit overweegt is het dus belangrijk dat het echt iets voor jou is.

Om beter bekend te worden met het pianospelen, en om te kijken of het bij je past, is het dan ook aan te raden om eerst een goedkoop model te kiezen en pas later een akoestische piano aan te schaffen.

Dit biedt je de ruimte om eerst te kijken of het je daadwerkelijk bevalt voordat je een flinke investering doet.

Op deze keyboards leer je piano spelen

Wanneer je graag een keyboard wil aanschaffen om piano te leren spelen kun je het beste voor een model kiezen die het meest op de klassieke piano’s lijkt.

Een aantal kwalitatieve keyboards voor beginners modellen waarbij klank en kwaliteit voorop staan zijn de Roland E-A7 arranger, de Fazley FKB-180 61, de Medeli M361 en de Yamaha PSR-SX900NL.

Roland E-A7 Arranger

Roland EA7 arranger review ervaringen

De Roland E-A7 arranger is een hoogwaardig keyboard met tal van mogelijkheden. Zo heeft dit model twee grafische displays en vele handige sliders. 

Hiermee kun je de keyboard geheel naar wens afstellen en unieke geluiden creëren. De keyboard biedt een zeer hoog gebruiksgemak en een aanbod van maar liefst 1500 klanken.

Kortom, een uitstekend apparaat voor zowel beginners als voor ervaren keyboard spelers.

De Fazley FKB-180 61

Fazley FKB8061 review en ervaringen

De Fazley is vanwege zijn lage prijs een uitstekende beginners keyboard. Dit neemt niet weg dat de keyboard zeer veel mogelijkheden en een hoogwaardige kwaliteit biedt. 

De Fazley bevat een verzameling van maar liefst 422 verschillende instrumenten en tal van voorgeprogrammeerde liedjes en demo’s. Hiermee zijn de mogelijkheden enorm en zorg je telkens weer voor een unieke en bijzondere speel belevenis.

De Medeli M361

Medeli M361 keyboard review en ervaringen

Het Medeli M361 keyboard is zeer geliefd onder vele beginnende keyboard spelers. Het keyboard biedt maar liefst 600 klanken en vele verschillende begeleidingsritme en nummers.

Daarmee kun je direct verschillende Keyboard liedjes en diverse klanken uitproberen. Daarnaast heeft het keyboard twee hoogwaardige 10 Watt speakers. Hiermee kun je direct je eigen muziek terugluisteren.

De Yamaha PSR-SX900NL

Yamaha PSR SX900NL keyboard review en ervaringen

Het Yamaha PSR-SX900NL keyboard is zowel voor professionals als beginnende keyboard spelers geschikt. Met dit uitgebreide exemplaar zijn de mogelijkheden eindeloos en kun je blijven variëren met geluiden, melodieën en ritmes.

De PSR-SX900 biedt een kraakhelder geluid en een zeer handig 7-inch touchscreen. Hiermee kun je het instrument eenvoudig bedienen en zelf diverse knoppen en pedalen naar wens instellen.

Iets voor jou? Online piano begeleiding en training!

Op deze pagina heb je kunnen lezen dat je met een keyboard prima piano kunt leren spelen.

Nu kan het zijn dat je hierbij nog wat hulp nodig bent...

Daarom wil ik het nog even met je hebben over Pianoles van René. Dit is een volledige online pianocursus +  toegang tot een behulpzame community voor pianisten én keyboard spelers.  

Daar vind je alle hulpmiddelen, begeleiding en training die je ooit nodig zult hebben als het gaat over toetsinstrumenten. Klik op onderstaande knop voor meer informatie. 

>