Piano Toetsen: Uitleg & Informatie over de Toetsen van een Piano!


Kun jij wel wat uitleg over piano toetsen gebruiken? Dit is vrij zeker het geval als je op deze pagina bent beland. Misschien sta je wel op het punt om pianoles te gaan volgen en wil je alvast wat informatie over de toetsen.

Het kan ook zijn dat je al bezig bent met wat lessen, maar op zoek bent naar wat extra info over de toetsen en hun functie. Het is maar goed dat je deze pagina hebt gevonden, want ik ga je namelijk alles over de toetsen van een piano vertellen. 

Ook zal ik je wat vertellen over pianoles via het internet - iets waar ik al een tijdje mee bezig ben - ik hier dus zeker wat uitleg over geven. Lees dus vooral even verder!

Welke piano toetsen zijn er allemaal?

Goed, voordat ik wat technische dingen en andere tips over een piano met je ga delen, wil ik beginnen bij het belangrijkste, namelijk: de piano toetsen informatie.

Wanneer je naar de toetsen van een piano kijkt, zie je witte en zwarte toetsen. De hoge tonen zitten aan de rechter kant en de lage tonen aan de linkerkant. 

notennamen op piano

Hierboven zie je een afbeeldingen van de piano toetsen. Als je goed kijkt, zie je dat er een patroon zit in de de zwarte toetsen. Namelijk een patroon van twee naar drie. Twee zwarte toetsen gevolgd door drie zwarte toetsen. Dan gaat zo door tot het einde van de toetsen.

Piano toets noten zijn de eerste zeven letters van het alfabet. Wanneer je voor het eerst een pianoles volgt, is de eerste noot die je zult leren waarschijnlijk de C noot. Het is namelijk vrij makkelijk om de andere noten te onthouden als je alle C noten eerst kent. Dit is ook vrij logisch als je de afbeelding van de piano toetsen bekijkt.

Aantal toetsen

Een "normale" piano is een 88 toetsen piano. Zoals je misschien al door hebt heeft elke toetsen een eigen toongeluid. Wat en waarom een piano precies dit aantal toetsen heeft, lef ik je nog even uit verderop in dit artikel, onder het kopje mechaniek piano toetsen.

In onderstaande video laat Rene Knops je zien welke verschillende toetsen er allemaal op de populairste piano zitten. 

Hoe vind je de middelste C op een piano toetsenbord?

Dat is vrij simpel. Ga in midden voor de piano zitten (op een mooi verstelbaar krukje), de toets recht onder je kin is de middelste C. Het is de witte toets links van de twee zwarte middelste toetsen.

piano toetsen noten diagram

Op de piano met 88 toetsen, is de laagste toets, een A. Daarnaast zijn er acht C´s. Er zijn zoals je hierboven ook kunt zien 52 witte toetsen en 36 zwarte toetsen

Mechaniek achter de toetsen van een piano

Goed, nu je wat meer algemene dingen weet over de toetsen, het is het tijd om een paar wat en waarom vragen te beantwoorden. Dit zal ik doen met een stukje historie van een piano. Daarnaast zal ik vertellen wat er nu precies onder de toetsen van een piano zit ofwel, de mechaniek van piano toetsen.

De techniek achter de toetsen van een piano wordt ook wel toetsenmechaniek genoemd. Dit is eigenlijk niets anders dan een serie met hamers die aangeslagen worden als een toets wordt ingedrukt. Dit indrukken gebeurd met een snaar in combinatie met een heftboom. Deze bewegen op en neer bij elke aanslag.

Een piano toets die goed functioneert kan maximaal 15 keer per seconden worden bespeeld. Dat is natuurlijk enorm veel, en dit vereist ook wel een zeer professionele bespeler.

mechaniek achter toetsen van een piano

Dempen van de piano toetsen

Een ander belangrijk onderdeel van de mechaniek is de demping van de toetsen. Dit is eigenlijk net zo belangrijk als het geluid zelf. Als een toets wordt losgelaten is het natuurlijk super belangrijk dat het geluid direct stopt.

 Dit gebeurd door middel van een demper vilt in de piano. Dit is een viltje dit de snaar aan de bovenkant aanraakt wanneer de hamer weer omhoog komt.Hierdoor stopt de snaar met trillen en stopt het geluid. 

Piano toetsen stickers plakken 

Kijk, mocht je nou echt een beginner zijn - en moeite hebben met de noten - dan kan het plakken van stickers echt een uitkomst zijn bij het leren van de piano toetsen. 

Let wel even op dat de stickers eraf halen niet echt een leuk klusje is. Vraag dus de eigenaar van de piano wel even om toestemming. Het plakken van pianostickers is dus eigenlijk niet de beste manier. 

Probeer - net als het leren blind typen op een normaal toetsenbord van de computer - de toetsen te onthouden aan de hand van de positie van je vingers.

Piano toetsen leren? Rene kan je helpen.

Op deze pagina heb je van alles kunnen lezen over de toetsen van een piano. Nu kan het natuurlijk zijn dat je graag piano wilt leren spelen, maar nog niet zo goed weet waar je moet beginnen. 

Daarom wil ik het nog even met je hebben over Pianoles van Rene van Rene Knops, een volledige online training én community waarmee al duizenden mensen piano hebben leren spelen. 

Hij heeft duizenden mensen persoonlijke geleerd om de toetsen van een piano te leren. Via onderstaande knop ga je direct naar de speciale pagina waar je een aantal testlessen kunt gaan volgen.

>