Wat is de beste Piano voor Beginners?


De diepe vibratie van de akoestische piano resoneert nog steeds in onze oren aan het einde van een concert of een muzikale repetitie, maar in het dagelijks leven heeft een elektronische piano toch veel voordelen bij het repeteren van zijn toonladders en vooruitgang.

Wordt het digitaal of klassiek? We geven een aantal tips om de beste piano voor beginners uit te kiezen.

Bij de aanschaf van een piano voor nieuwelingen ga je eerst na of het beginnersvriendelijk is. Uiteraard is het ook belangrijk te weten of de piano bestemd is voor jezelf, voor jouw kind of voor het hele gezin.

Moet het een verplaatsbaar model zijn dat je gemakkelijk heen en weer kunt vervoeren tussen de woonkamer, praktijkkelder en vakantiehuis?

Of is het een thuispiano die er ook geweldig uitziet in de woonkamer? Met deze tips ben je er zeker van dat je de beste piano voor beginners kiest.

Verschil elektrische en niet-elektrische piano

Waar moet je op letten bij het kopen van een piano en zijn ze allemaal wel geschikt voor beginners? Ken je het verschil tussen deze twee instrumenten? En welke is de beste piano voor beginners: de digitale piano of akoestische piano?

Laten we eerst kijken naar het verschil tussen beide.

De akoestische piano

Een akoestische piano, ook wel een traditionele piano genoemd, is een "echte" piano.

De werking is mechanisch: door het spelen van complexe mechanica animeren de toetsen hamers die slaan op trillende snaren, die worden versterkt door een klankbord.

gewrichtspijn van piano spelen

De digitale piano

Een digitale piano is een elektrisch instrument met elektronica dat het geluid reproduceert van een akoestische piano en andere instrumenten die in de studio zijn gesampled.

Roland EA7 arranger review ervaringen

Een populaire digitale piano - Roland EA7 Arranger

Complementaire werking akoestische en digitale piano’s

Onthoud dat dit twee zeer verschillende soorten instrumenten zijn die niet voor hetzelfde gebruik kunnen worden gebruikt. Ze kunnen echter complementair zijn. Het is mogelijk om piano te beginnen spelen op deze twee soorten piano's, al verdient het de voorkeur om het te leren op een (traditionele) akoestische piano. De zeer complexe mechanica van akoestische piano’s zorgen namelijk voor een onnavolgbare toets.

Fabrikanten van digitale piano’s hebben echter aanzienlijke vooruitgang geboekt met zogenaamde "heavy-touch" –toetsenborden. Toch wordt er vandaag de dag nog steeds van uitgegaan dat digitale piano’s niet helemaal hetzelfde gevoel van aanraking zullen geven als een piano.

Evenzo is de toon van een akoestische piano altijd rijker dan die van een digitale piano of elektronisch toetsenbord. De laatste, zonder enige trilling, geeft niet dezelfde emotie als die van een akoestische piano, waar je de trilling van de snaren kunt voelen.

Echter, wanneer de fabrikanten van digitale piano’s tegenwoordig een piano van zeer hoge kwaliteit en bijzonder krachtig qua aanslag willen maken, integreren ze nu echte akoestische piano mechanica in hun digitale piano.

Dit is wat we piano hybriden noemen. En kijken we naar het budget, dan is de aankoop van een digitale piano inderdaad veel toegankelijker dan die van een akoestische piano.

Polyfonie piano, wat is dat?

Heb je wel eens gehoord van een polyfonie piano maar je weet niet precies wat dat inhoudt?

Nou, polyfonie verwijst naar het maximale aantal noten dat een toetsenbord of geluidsmodule tegelijkertijd kan produceren. 

Bijvoorbeeld bij het bespelen van een akkoord van 3 noten zou je met een melodie van 1 noot een toetsenbord nodig hebben dat in staat is tot polyfonie van ten minste 4 noten.

Huidige keyboards en geluidsmodules hebben een polyfonie van 64 of zelfs 128 noten. Aangezien weinig toetsenisten zoveel noten tegelijk spelen, willen veel mensen de mogelijkheid hebben om gecompliceerde, uit meerdere delen bestaande lagen te spelen die veel meer polyfonie vereisen dan een enkel instrument geluid ooit nodig zou hebben.

Houd er rekening mee dat op sommige keyboards of geluidsmodules de polyfonie nadelig kan worden beïnvloed door hoe zwaar een geluid is gelaagd.

Bij het bespelen van een rijk, gelaagd geluid bestaande uit 4 eenvoudigere geluiden, heb je mogelijk slechts 16 noten polyfonie (of minder) op een toetsenbord met een maximale polyfonie van 64 noten (64 gedeeld door 4 is gelijk aan 16). 

Let er ook op dat sommige high-end Yamaha-instrumenten 8 elementen per stem kunnen gebruiken.

De voordelen van de digitale piano

De voordelen van de digitale piano ten opzichte van de akoestiek zijn talrijk. Ten eerste is een digitale piano minder duur dan een akoestische piano. Bovendien is hij veel lichter en daardoor gemakkelijk te vervoeren. Het kan worden aangesloten op een computer of op een koptelefoon, zodat je kunt spelen zonder de mensen om je heen te storen.

Omdat het een elektronisch instrument is, heeft de digitale piano een stroomvoorziening nodig. Uitgerust met een toetsenbord met 88 toetsen, reproduceert het probleemloos de geluiden van een akoestische piano.

Vaker wel dan niet, wordt geluidssampling-technologie gebruikt voor de werking ervan. In tegenstelling tot de akoestische piano gaat de digitale piano niet uit de toon. Dit is het allerbelangrijkste belangrijkste voordeel van een digitale piano.

De digitale piano komt bovendien in een groot aantal modellen die zijn aangepast aan verschillende toepassingen. Fabrikanten hebben instrumenten ontwikkeld met verschillende kenmerken om aan specifieke verwachtingen te voldoen.

Overigens produceert de digitale piano vanwege de nieuwste technologische ontwikkelingen een geluid dat heel dicht bij de akoestische piano ligt lijkt zonder zijn nadelen te vertonen, met name qua kosten en omvang. Of het nu is voor puur plezierig gebruik of klassiek leren, van een perfect aangepaste digitale piano zul je zeker geen spijt hebben!

Wat kost een goede elektrische piano?

Velen vragen zich af welke de beste digitale piano's voor beginners zijn. Er zijn talloze fabrikanten met veel verschillende modellen op de markt voor piano's op instapniveau.

Als beginner raak je snel overweldigd. Maar om je te helpen vanaf het begin van je nieuwe hobby te genieten, hebben we een paar belangrijke punten op een rijtje gezet.

Let op de prijs

Allereerst moet de prijs overeenkomen met wat jij je kunt permitteren. Een goede digitale piano voor beginners kost tussen de 200 en 600 euro.

Het is duidelijk dat een instrument dat 600 euro kost een beter toetsenbord heeft en beter klinkt dan een apparaat dat 200 euro kost. Je kunt dus het beste van tevoren bepalen hoeveel je wilt investeren. En vergelijk dan de digitale piano's die überhaupt in aanmerking komen.

Let op een overtuigend geluid

Bij het kopen van een digitale piano voor beginners is het geluid het eerste dat telt. Het is aan te bevelen om een instrument te kiezen van een van de grote en bekende fabrikanten zoals Yamaha, Casio, Korg, Alesis of Roland

Zij bouwen al vele jaren instrumenten en investeren veel in het inbouwen van de meest authentieke klanken in de piano's. Hier kun je ook van profiteren als je een model uit een goedkoper assortiment koopt.

Het is ook belangrijk om het geluid door de koptelefoon te beoordelen, omdat je waarschijnlijk vaak je nieuwe digitale piano met koptelefoon zult bespelen om te oefenen.

Let op hoe het toetsenbord speelt

Net zo belangrijk als een goed geluid, is een goed gevoel. Hoe kun je als beginner beoordelen of je achter een goed toetsenbord zit? De lichtste toetsen zijn te vinden op keyboards van de bekendere piano merken zoals de Yamaha NP-12 of NP-32.

Dit kan iets zijn voor kinderen of beginners zonder ervaring. Daarnaast zijn deze instrumenten gemakkelijk te vervoeren doordat de keyboards erg licht zijn.

In het geval van de duurdere digitale piano's wordt er meer moeite gestoken in het verzwaren van het toetsenbord. Iedereen die op zoek is naar het gevoel van een akoestische piano of vleugel, moet beslist een toetsenbord van hogere kwaliteit kiezen. Bij het gerenommeerd Yamaha-merk worden deze toetsenborden GHS (Graded Hammer Standard), GH (Graded Hammer) of GH3-toetsenbord genoemd.

Deze fabrikant gebruikt Graded Hammer om zwaarder gewogen toetsen in de bas te beschrijven dan in de hogere registers. Dit komt het dichtst in de buurt van het speelgevoel dat bekend is van akoestische piano's.

Er dient onderscheid te worden gemaakt in de instelling van de speelsterkte. Het is in veel modellen ingebouwd en biedt de niveaus zacht, midden en hard. Dit verwijst naar hoe de snelheid elektronisch wordt omgezet door het instrument. Dit heeft echter niets te maken met het gewicht van het toetsenbord.

Hier geldt hetzelfde als bij het geluid: de andere grote en bekende piano merken zoals Casio, Korg, Alesis of Roland bouwen al jaren keyboards voor elektronische instrumenten. 

Ze hebben dan ook veel ervaring. De verwerkingskwaliteit speelt zeker een grote rol.

Eenvoudige en duidelijke bediening

De beste piano voor beginners is gemakkelijk te gebruiken. Veel piano's hebben een aantal geweldige functies die interessanter zijn voor de gevorderde speler. Bij digitale piano's voor beginners moeten de belangrijkste functies, zoals het veranderen van klanken, volume en metronoom, gemakkelijk toegankelijk zijn.

Alle belangrijke verbindingen aan boord

Ook de aansluitmogelijkheden zijn belangrijk. Aanbevolen digitale piano's voor beginners hebben een aansluiting voor een koptelefoon. Dit geeft je de mogelijkheid om ongestoord te oefenen. Als de koptelefoon is aangesloten, worden de luidsprekers automatisch uitgeschakeld.

Een aansluiting voor een pedaal moet ook aan boord zijn. Meestal wordt er ook een pedaal meegeleverd. Dit is een belangrijke manier om het geluid te beïnvloeden dat je binnenkort op veel stukken zult gebruiken! Wil je ook verbinding maken met je computer om je stukken op te nemen en te verwerken, dan is een USB-aansluiting erg handig. Sommige oudere modellen zijn nog uitgerust met MIDI-aansluitingen. Dan is een extra adapter nodig.

Zorg ervoor dat je comfortabel zit

Een comfortabele zithouding betekent dat je lang achter je digitale piano kunt zitten zonder overbelasting of krampen. Je zit dan rechtop voor het instrument en je kunt je armen en handen comfortabel naar beide kanten bewegen. Een in hoogte verstelbare standaard voor digitale piano's of een keyboardstandaard is handig.

Vervolgens kan de hoogte van het toetsenbord individueel worden aangepast aan jouw lichaamsgrootte. Een pianobankje of een opvouwbaar krukje is ook voordelig.

Ontspannen spelen is altijd mogelijk als de zithoogte en de hoogte van het toetsenbord goed op elkaar zijn afgestemd. 

Voor sommige instrumenten worden sets aangeboden waarbij tegen een kleine meerprijs een passende pianobank en standaard kan worden aangeschaft.

Wat is een goede digitale piano voor beginners?

Het is niet zo moeilijk om een digitale piano aan te schaffen, zeker als de reden van aanschaf vooraf duidelijk is.

Door de relatief lage prijs zijn de instapmodellen vooral populair bij mensen met een laag inkomen, zoals schoolkinderen, studenten of stagiaires. De focus ligt hier op het zo nauwkeurig mogelijk ervaren van het gevoel op een normale piano te spelen.

Er wordt dus niet echt veel nadruk gelegd op eventuele extra functies, maar meer op spelen. Om het pianogevoel zo realistisch mogelijk te kunnen ervaren, moeten drie specifieke factoren kloppen. Het toetsenbord, de luidsprekers en het geluid dat wordt gecreëerd, moeten zo nauwkeurig mogelijk zijn en doen denken aan een echte piano.

Naast de instrumenten zelf hebben we ook een aantal ondersteunende producten aan het lijstje toegevoegd die je pianobeleving nóg meer zullen intensiveren.

1.Yamaha-Ydp-142 Arius Digital zonder onderstel piano

Deze elektrische Yamaha Ydp-142 is een thuispiano dat onder 1000 euro kost en deel uitmaakt van de zogenaamde P-serie van de fabrikant, waarvan sommige modellen ook als stagepiano's worden gebruikt.

Het is een opvolger van de P-35, die momenteel het goedkoopste verplaatsbare model van dit merk is. Dit instrument komt met een zeer volwassen technologie.

Yamaha-Ydp-142 Arius review

Dit digitaal instrument heeft compacte afmetingen, ingebouwde luidsprekers en is licht in gewicht. Om deze redenen kan hij gemakkelijk zowel thuis als op het podium worden gebruikt.

Om het apparaat een volwaardige pianolook te geven, kan achteraf een hoogwaardige houten onderstel piano ervoor worden gemonteerd.

2.KORG LP-380 USB Black digitale piano

Behalve een gave en strakke uitstraling krijg je met deze digitale piano ook waar voor je geld als het gaat om de ‘feel’. 

De pedaalunit met drie pedalen, alsook de internationaal erkende gewogen hammer-action RH-3 klavier geven he het gevoel dat je achter een echte piano zit. 

De klavier is helemaal met de hand gemaakt; er zijn geen machines of fabrieken die betrokken zijn bij de productie van de “Real Weighted Hammer Action” klavier.

Korg LP-380 USB Black digitale piano zwart

3.Casio-CDP-S100 digitale piano

Deze beroemde fabrikant heeft de CDP-S100 digitale piano speciaal gemaakt voor beginners. 

De gemakkelijk te bedienen piano geeft je met een aantal pianotoetsen van 88 'hammer-action' of aanslaggevoelige toetsen - een natuurlijk speelgevoel.

In plaats van onnodige functies en geluiden heeft het merk verschillende akoestische en elektronische pianoklanken van hogere kwaliteit geïncorporeerd. De twee 8 watt speakers leveren een prima geluid. Bovendien kun je voor extra volume en body deze piano op een versterker aansluiten.

4.Roland-FP-30X digitale piano wit

Met zijn stille klavierwerking, compacte format en uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is dit instrument een bijzonder goede optie voor de beginnende pianist die prijs stelt op prijs én kwaliteit. Dit instrument kun je gemakkelijk meenemen naar onder meer lessen, jamsessies en optredens.

Beginners hebben als voordeel dat je op deze piano leren hoe een ‘echte’ piano zou reageren. Het realistische pianogeluid maken deze piano, samen met het speelgevoel van een vleugelklavier en diverse handige extra's, tot een aankoop waar je geen spijt van zult hebben.

Grote 'probleem' met deze piano vanwege de populariteit minder vaak op voorraad is.


>